Παρουσιάστηκε, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα,  η μελέτη του σημαντικού Γερμανού ιστορικού του αρχαίου κόσμου Christian Meier (γενν. 1929), με τίτλο Ένας πολιτισμός ελευθερίας. Η αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης (μετάφραση Αννέτε Φώσβινκελ, επιστημονική επιμέλεια-επίμετρο Δημήτρης Κυρτάτας),  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στο έργο αυτό ο Κρίστιαν Μάιερ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, προσπαθεί να κατανοήσει το «θαύμα» του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τους παράγοντες που το δημιούργησαν· να αντιληφθεί πώς, για μία και μοναδική φορά στην παγκόσμια ιστορία μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετώπισε την πρόκληση να ισορροπήσει, να εδραιώσει και να ξεδιπλώσει την ελευθερία της, διαμορφώνοντας τελικά έναν πολιτισμό που εξακολουθεί να επηρεάζει την πολιτική και τον πολιτισμό στον σύγχρονο κόσμο.

Στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου συμμετείχαν με ομιλίες ο Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας- δημοσιογράφος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, ο Δημήτρης Κυρτάτας, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός επιμελητής του τόμου, ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, και η Αννέτε Φώσβινκελ, Δρ γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, επιμελήτρια-συγγραφέας-μεταφράστρια.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, μέλη της Επιστημονικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και άνθρωποι των γραμμάτων.

 Τίτλος:
Ένας πολιτισμός ελευθερίας. Η αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της Ευρώπης

Συγγραφέας:
Christian Meier

Μετάφραση:
Annette Vosswinkel 

Επιστημονική επιμέλεια:
Δημήτρης Κυρτάτας

Είδος:
Ιστορία

Εκδότης:
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Έτος:
2019

Σελίδες:
390

Διαστάσεις:
21 x 14 εκ.