Τίτλος:
Πλαστικη στη ρωμαΪκη ελλαδα Νέα ευρήματα και νέες έρευνες. Εκδόσεις University Studio Press

Συγγραφέας:
Συλλογικό

Επιμέλεια έκδοσης:
Δημήτρης Δαμάσκος

Παυλίνα Καραναστάση

Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου

Είδος:
Αρχαιολογία

Εκδόσεις:
University Studio Press

Γλώσσα:
Ελληνικά

Έτος κυκλοφορίας:
2022

Σελίδες: 344

Share it!

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει τις είκοσι τέσσερις ανακοινώσεις ελλήνων και ξένων ομιλητών του τρίτου κατά σειρά διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Ρωμαϊκή πλαστική στην Ελλάδα: νέα ευρήματα και νέες έρευνες» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Είχε προηγηθεί το συνέδριο του 2009 στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Κλασική παράδοση και νεωτερικά στοιχεία στην πλαστική της ρωμαϊκής Ελλάδας» και το συνέδριο του 2014 στο Ρέθυμνο με τίτλο «Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα: καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές». Η συνέχιση της διοργάνωσης συνεδρίων και της έκδοσης των πρακτικών τους προέρχεται από την πεποίθηση των διοργανωτών τους για την αναγκαιότητα συστηματικής ενασχόλησης με τη γλυπτική της συγκεκριμένης περιόδου στον ελληνικό χώρο.

Θεματικός άξονας του ανακοινώσεων του τρίτου συνεδρίου υπήρξε η παρουσίαση νέων ευρημάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν με γεωγραφική κατάταξη (Αθήνα, Αττική, Πελοπόννησος, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, Θεσσαλία, Μακεδονία), ενώ στο τέλος έχουν ενταχθεί μελέτες γενικού και υπερτοπικού χαρακτήρα. Η εσωτερική τους κατάταξη γίνεται με βάση το είδος των γλυπτών. «Μάρμαρο και στιλ: σχέση μόνιμη ή επιλεκτική;», «Πορτραίτα διακεκριμένων Αθηναίων του όψιμου τρίτου αιώνα μ.Χ.», «Ο γλυπτός διάκοσμος της Βασιλικής Στοάς στη Θήρα», «Η αυτοκρατορική παρουσία στη Λάρισα μέσα από τα γλυπτά και τις επιγραφές», «Ταφικά μνημεία της Θεσσαλονίκης: Λανθασμένες και αμφισβητούμενες αποδόσεις», «Two Marble Statues from the Temple of Isis at Stobi» είναι ορισμένοι από τους τίτλους των παρουσιάσεων.

Ο Δημήτρης Δαμάσκος είναι καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Παυλίνα Καραναστάση είναι καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου είναι ομότιμη καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας ΑΠΘ.