Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς χτύπησε, και κάλεσε εκ νέου τους μαθητές στις αίθουσες για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Οι γονείς των πιο μικρών μαθητών, αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους τις ελεύθερες ώρες αλλά και το Σαββατοκύριακο. Είναι γεγονός ότι τα παιδικά εγχειρίδια εκλαϊκευμένης επιστήμης αποτελούν έναν από τους πυλώνες της αγοράς του βιβλίου, και οι επιλογές για τους μικρούς…ερευνητές και τους κηδεμόνες τους είναι άπειρες, όπως και οι κόκκοι της άμμου της θαλάσσης που μόλις λίγες ημέρες πριν έχουν αποχωριστεί.
Οι Εκδόσεις Έναστρον προσφέρουν την ευκαιρία στους μαθητές του δημοτικού να επιστρέψουν για λίγο και πάλι στη φύση, μέσα από τη σειρά βιβλίων “Εξορμήσεις στο Χωριό“, της Μαίρης Κουτρούλη-Σκαμνάκη. Η σειρά αποτελείται από ένα βιβλίο που αφορά σε χειμερινές εξορμήσεις και ένα ακόμη που έχει να κάνει με τις καλοκαιρινές περιδιαβάσεις ενός παππού και του εγγονιού του σε ένα χωριό της Κρήτης. Η ενασχόληση με τις αγροτικές εργασίες και ο ελεύθερος χρόνος για παρατήρηση της φύσης δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκτιμήσουν παιχνίδια της υπαίθρου, όπως το “δεντρόσπιτο” και να μαγευτούν από μία “βόλτα με ποδήλατο” ή τη θέα ενός “μελισσιού”. Η εικονογράφηση της Έφης Γυπαράκη προσκαλεί τους μαθητές να ανακαλύψουν με τα δικά τους χρώματα τα όμορφα συναισθήματα που κρύβουν αυτές οι σελίδες!
Εάν η φύση μπορούσε από αρχαιοτάτων χρόνων να κινήσει τις σκέψεις της φιλοσοφίας και των μαθηματικών μέσα στα μυαλά των ανθρώπων, τότε σίγουρα μετά την ανάγνωση των “Εξορμήσεων στο Χωριό”, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα διψούν για την ανακάλυψη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σε συνδυασμό με την εκμάθηση ξένης γλώσσας. Μία από τις πλέον καλαίσθητες εκδόσεις του Ψυχογιού, είναι το αγγλόφωνο pop-up βιβλίο της Μαρίας Παπαδημητρίου, ”The Gods of Olympus“. Οι μικροί αναγνώστες, όχι μόνο θα κάνουν μια επανάληψη σε όσα γνωρίζουν για το Δία, την Ήρα και τους υπόλοιπους του πάνθεον των Ολύμπιων θεών, αλλά θα έχουν την ευκαιρία επίσης να εμπλουτίσουν το αγγλικό τους λεξιλόγιο, με έννοιες όπως “commerce”. “honor” και “foretell”. Η pop-up εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου καθιστά το βιβλίο ιδανικό για τα φθινοπωρινά βράδια που ο νους μικρών και μεγάλων θα νοσταλγεί να βιώσει κάτι “ζωντανό” και “περιπετειώδες”.
Οι σκέψεις του Στίβεν Χόκινγκ για το σύμπαν και τη συνύπαρξη μας με τους άλλους ανθρώπους μέσα σε αυτό, είναι το θέμα του εμπνευσμένου, εικονογραφημένου βιβλίου “Εσείς και το Σύμπαν” (εκδόσεις Ψυχογιός). Το σπινθηροβόλο μυαλό του Στίβεν Χόκινγκ και της κόρης του, Λούσι, από κοινού με την μεγάλης κλίμακας εικονογράφηση της Σιν Λι, γοητεύει μικρούς και μεγάλους, σε μία σύντομη αφήγηση που χάρη στα πολλαπλά ερωτήματα που θέτει, διαβάζεται ξανά και ξανά. Στο παράρτημα του βιβλίου, πολλές απορίες των παιδιών λύνονται και το όραμα ενός εκ των λαμπρότερων επιστημόνων που πέρασαν από τον κόσμο αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση: “Πάνω απ’ όλα, ο Στίβεν πίστευε ότι η επιστήμη θα έπρεπε να είναι διασκεδαστική, να κινητοποιεί και να αγκαλιάζει τους πάντες. Μέσα από το ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ, η αποστολή του να μορφώσει και τους νεότερους κατοίκους του πλανήτη μας εξακολουθεί να ζει”.
Τα ήσυχα σαββατιάτικα απογεύματα του φθινοπώρου, μπορεί να φανταστεί κανείς καλύτερη ενασχόληση από το να θέτει και να απαντά ερωτήματα μαζί με τους πιο αγαπημένους του ανθρώπους; Πράγματι, ο θηριώδης “Άτλαντας των Ανακαλύψεων” (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός), του Τσιάγκο τζε Μοράις, ανατρέχει σε χρονολόγια μικρότερων και μεγαλύτερων ανακαλύψεων, από το ποδόσφαιρο και τη σοκολάτα έως τα χρήματα και τα έξυπνα κινητά. Και αν τα παιδιά ξετρελαίνονται να γνωρίσουν κάτι από τις ανακαλύψεις των μεγάλων, οι ενήλικες επίσης θα ανακαλύψουν ότι πολλά ονόματα, όπως Φραντς Ρεϊκελτ και Βέρα Ρούμπιν ίσως παρέμεναν άγνωστα και γι’ αυτούς τους ίδιους. Μην χάνετε στιγμή, λοιπόν, και αναρωτηθείτε και εσείς μαζί με τους μικρούς σας εξερευνητές: “Τι συμβαίνει εάν τρίψω μια πέτρα με μία άλλη;” ή “Τι είναι αυτά τα φώτα που λάμπουν τη νύχτα;”
Έχετε στο σπίτι μαθητές άνω των 6 ετών; Θέλουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα μία μέρα; Τότε, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη συνοδός για αυτό το ταξίδι από την “Άρα, την εφευρέτρια των ονείρων” (εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε κείμενα της Komal Singh και εικονογράφηση της Ipek Konak). Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, έτσι και η Άρα κάνει μεγάλα όνειρα. Καθώς πολλές ιδέες την επισκέπτονται στον κόσμο των ονείρων της, αποφασίζει να δημιουργήσει ένα Αποκωδικοποιητή Ονείρων για να τα αιχμαλωτίζει. Με βοηθούς το ρομπότ της και τη Σούπερ Ομάδα της, η Άρα θα βοηθήσει και τα υπόλοιπα παιδιά να κατανοήσουν μέσω της συμπερίληψης την αξία της συνεργασίας αλλά και ασυνήθιστες έννοιες από τον κόσμο των επιχειρήσεων, όπως “νεοφυής επιχείρηση” (Start-up) και “επιταχυντής” (accelarator).
Αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης εκπαιδευτικής προσέγγισης STEAM, είναι η διαισθητική εξοικείωση των μαθητών με την επιστήμη, την τεχνολογία και τις τέχνες. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφει τις αναζητήσεις του το έργο των Δημήτρη Κουλουμάση και Χριστίνας Σαρηγιάννη, “O Mr. Chem και η απόλυτη επιστημονική πρόκληση” (εκδόσεις Κλειδάριθμος). Γεμάτο από τις επεξηγήσεις ενδιαφερόντων επιστημονικών πειραμάτων και με την ευρηματική εικονογράφηση της Ελένης Αχιλλεοπούλου, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε μαθητές 9 ετών και άνω, προσφέροντας ένα πρωτότυπο επιστημονικό challenge που γεφυρώνει τη χημεία με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μιλώντας για θέματα επιστημών, ιστορίας, και εξαφανισμένων όντων, όπως οι δεινόσαυροι, μικροί και μεγάλοι έχουν συχνά αναρωτηθεί Σωστό ή Λάθος; Η ομώνυμη σειρά των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα έρχεται να λύσει με έναν διασκεδαστικό τρόπο πολλές απορίες μέσα από έξι βιβλία που υπόσχονται να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από τους πιο γνωστούς μύθους και εσφαλμένες αντιλήψεις, παρουσιάζοντας στοιχεία και αξιοπερίεργα που αλλάζουν τη ζωή και τον τρόπο σκέψη μας. Η σειρά περιλαμβάνει αλήθειες για τους δεινοσαύρους, το διάστημα, τις εφευρέσεις, τις επιστήμες, την Ιστορία και τον πλανήτη μας. Είναι, τελικά, η Σαχάρα η μεγαλύτερη έρημος της Γης; Ποιος είναι ο ορισμός της ερήμου; Καθίστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας και.., σπαζοκεφαλιάστε προς αναζήτηση της γνώσης ελεύθερα!
Η Ελένη Βλιώρα, συγγραφέας του βιβλίου Τ3, Ημέρες Επανάστασης των Ηλεκτρονίων (Εκδόσεις Αγγελάκη), προειδοποιεί τους αναγνώστες του βιβλίου της: χρειάζεται μπόλικη καλή διάθεση, μεγάλη δόση φαντασίας και κάποια επιστημονική λογική για να διαβάσει κανείς το έργο της, παροτρύνοντας κηδεμόνες και εφήβους να αφήσουν κλειστές τις ηλεκτρονικές συσκευές τους για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων. Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο μικρόκοσμος των ηλεκτρονίων ζωντανεύει σε μία σπαρταριστή, σχεδόν διαδραστική αφήγηση που προτείνεται για κάθε παιδί άνω των εννέα ετών. Χωρισμένο σε 14 κεφάλαια, όπου παρέχουν καινούριες γνώσεις στους μαθητές, αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα αναγνώσματα για τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών ενώ οι επιπρόσθετες δραστηριότητες του βιβλίου θα βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν τη δική τους “επανάσταση”.
Leave A Comment