Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 10» που επιµελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συµβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Σταύρος Ζουµπουλάκης. Η τρίτη εκδήλωση έχει τίτλο Κορνήλιος Καστοριάδης (1922–1997) Εκατό χρόνια από τη γέννησή του και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό µε σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη 1922 – Παρίσι 1997) έχει αναμφίβολα πάρει τη θέση του ανάμεσα στους πιο σημαντικούς στοχαστές της Ευρώπης, του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Συνιδρυτής, μαζί με τον Κλωντ Λεφόρ, της ομάδας και του περιοδικού Socialisme ou barbarie («Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», 1948-1967) θα ασκήσει σφοδρή κριτική στη Σοβιετική Ένωση, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί από το επαναστατικό σοσιαλιστικό πρόταγμα. Με αφετηρία το βιβλίο του Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας (1975), θα  οικοδομήσει ένα τεράστιο φιλοσοφικό έργο, με κεντρική ιδέα την πολιτική και κοινωνική αυτονομία.  Άνθρωπος με τεράστια ευρυμάθεια και από τους ελάχιστους φιλοσόφους που γνώριζε καλά και την επιστήμη της εποχής του,  συνομιλούσε σταθερά με την αρχαία ελληνική σκέψη και εμπνεόταν από την αθηναϊκή δημοκρατία.

Το έργο του Καστοριάδη, αρκετά γνωστό και στην Ελλάδα, προσελκύει και προκαλεί διαρκώς νέους ανθρώπους, που έλαβαν την απόφαση να μπουν στον λαβύρινθο της σκέψης. Σε μερικούς από αυτούς επιλέξαμε να δώσουμε τον λόγο στην εκδήλωσή μας,  που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του.  

Οµιλητές

Γιάννης Κτενάς, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ

Γιώργος Περτσάς, Υποψήφιος διδάκτορας, ΕΚΠΑ

Παναγιώτα Βάσση, Δρ Φιλοσοφίας, Διδάσκουσα Τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ

Θάνος Σαμαρτζής, Μεταφραστής, εκδότης