Τίτλος: Τ’ Αμπελοκηπιώτικα της Αθήνας

Συγγραφέας: Θανάσης Πέτρου

Χρονολογία: 2023

Εκδόσεις: Εκδόσεις OBLIK Editions

Θέμα: Graphic Novel-Τοπική Ιστορία

Σελίδες: 194

Aν η ανθρώπινη γνώση αυξήθηκε σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις κατά 90% το προηγούμενο αιώνα, μπορούμε να υποθέσουμε πόσο περισσότερο πρόκειται να αυξηθεί τον αιώνα που διανύουμε με τη μεγάλη ευκολία αναπαραγωγής αρχείων, καταγραφής ιστορίας από ειδικούς και μη, υποστήριξης εικαστικών και άλλων γεγονότων με μόνο στόχο την αποτύπωση των γεγονότων.

Απόγνωση για τις νέες γενιές η αμύθητη γνώση! Ασυγχώρητη η άγνοια σημαντικών χρονολογικών γεγονότων  της πρόσφατης ιστορίας του ελληνικού έθνους αλλά και δυσλειτουργική η άγνοια της παγκόσμιας ιστορίας μέσα από την πανεύκολη επικοινωνία της μικρής διαδικτυακής γειτονιάς που φτάνει στα πέρατα του κόσμου.

Τι θα μπορούν και τι πρέπει να μάθουν οι νέοι άνθρωποι ,στο παρόντα και το μέλλοντα χρόνο;

Η έκδοση Τ’ Αμπελοκηπιώτικα της Αθήνας του Θανάση Πέτρου, θα μπορούσε να είναι ένας οδηγός της σύγχρονης διδακτικής της ιστορίας, της τοπικής και της παγκόσμιας. Η αρχιτεκτονική, η ρυμοτομία, η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, το προσφυγικό, οι δομές του σωφρονιστικού συστήματος, τα πρόσωπα και οι καημοί της εποχής μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Σημαντικοί σταθμοί που άλλαξαν άρδην το χαρακτήρα της περιοχής και της πόλης με ανάγλυφα επιβιώματα σε κτίρια και νοοτροπίες, αποκαλύπτονται με πλούσια εικονογράφηση, με μεστό λόγο μέσα από την εύστοχη και λιτή προσέγγιση του συγγραφέα, με ένα υποδόριο χιούμορ, και πάνω απ’ όλα κατανόηση για το πεπρωμένο της πόλης.

Αξίζουν συγχαρητήρια και στον εκδοτικό οίκο OBLIK Editions, που περιβάλλει την έκδοση με καρτ ποστάλ, σελιδοδείκτες και ήρεμα υλικά για μια πολυεπίπεδη, γεμάτη ζεστασιά ανάγνωση για το τωρινό και μελλοντικό αναγνώστη που σίγουρα θα μείνει το ίδιο έκπληκτος μετά από 150 χρόνια, με τις αλλαγές στη γειτονιά να είναι επίσης εκκωφαντικές και το ίδιο ραδιούργες, παίρνοντας ως σημείο αναφοράς το παρόν βιβλίο

Share it!