Η θεατρική σεζόν της Στέγης ξεκίνησε με μια παράσταση βασισμένη σε ένα μυθιστόρημά της. Τρεις μήνες μετά τo αριστουργηματικό έργο «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών», από τη διάσημη ομάδα των Complicité που συγκλόνισε το κοινό, η νομπελίστρια συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε μια συζήτηση για τη λογοτεχνία, την κοινωνία και την τέχνη της τρυφερότητας.

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος και επιμελητής εκδόσεων, Γρηγόρης Μπέκος.

Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος, αν συνεχίσουμε να τον κοιτάμε με τον ίδιο τρόπο; Συγγραφέας μυθιστορημάτων όπως «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί», «Πλάνητες» και «Τα βιβλία του Ιακώβ», η Όλγκα Τοκάρτσουκ (γενν. 1962) πληροφορήθηκε ότι της απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας την ώρα που ταξίδευε οδικώς, καθώς βρισκόταν σε κίνηση, κάτι απολύτως ταιριαστό στην περίπτωσή της. Γιατί, με το «εξαιρετικά πνευματώδες και ευφυές» έργο της, η Πολωνή συγγραφέας «επικεντρώνεται στη μετανάστευση και στην εμπειρία της πολιτισμικής μετάβασης». Η Τοκάρτσουκ τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 «για την αφηγηματική της φαντασία η οποία με εγκυκλοπαιδικό πάθος αναπαριστά το πέρασμα ορίων ως τρόπο ζωής».

Με ύφος εντελώς προσωπικό, διακριτό και άμεσα αναγνωρίσιμο, η Τοκάρτσουκ συνδυάζει στη γραφή της την πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, αξιοποιεί τις λαϊκές παραδόσεις και την ιστορία, αντανακλώντας παράλληλα την προσήλωσή της στις θεωρίες του Carl Jung, ενώ έχει καταφέρει να θεωρείται η κορυφαία πεζογράφος της σημερινής Πολωνίας και μια από τις επιφανέστερες παγκοσμίως δημιουργούς της Ευρώπης.

προκράτηση θέσης ξεκινά την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στις 17:00.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Την ημέρα της εκδήλωσης θα πωλούνται στο φουαγιέ του ισογείου της Στέγης τα βιβλία της Όλγκα Τοκάρτσουκ, «Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί», «Πλάνητες», «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» και «Τα βιβλία του Ιακώβ». Στο τέλος της εκδήλωσης, η συγγραφέας θα υπογράψει περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα πολωνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική γλώσσα.

Share This Story, Choose Your Platform!