Ο κύριος στόχος αυτής της συμφωνίας είναι να ενεργοποιήσει τη διεθνή εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας, της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους, για την εισαγωγή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης.

Τα δύο Πανεπιστήμια υπέγραψαν Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας (MoU), τον Ιούλιο 2021, με αποτέλεσμα την Ίδρυση του Ινστιτούτου «Patras International Engineering Institute (PIEI), Fujian University of Technology» για την περαιτέρω προώθηση της ολοκληρωμένης συνεργασίας στην εκπαίδευση φοιτητών, την Ακαδημαϊκή έρευνα, την ανάπτυξη προσωπικού και την Πολιτιστική έρευνα βασισμένη σε φιλικές διαβουλεύσεις και ενεργές ανταλλαγές.

Συντονιστής της ελληνικής πλευράς είναι ο Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων. Στην Επιτροπή Διοίκησης του Ινστιτούτου μετέχουν οι Καθηγητές: Νικόλαος Αβούρης, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής, Ευστράτιος Γαλλόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Οδυσσέας Κουφοπαύλου, Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Βασίλειος Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

***

Παράλληλα, διμερής συμφωνία Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας για την Ανώτατη Εκπαίδευση υπεγράφη σε διαδικτυακή εκδήλωση από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Κινεζικά Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσώπησε ο Πρύτανης, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας και ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Διονύσης Μαντζαβίνος.

Η συμφωνία αφορά στη συνεργασία μιας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών Πανεπιστημίων. Ειδικότερα στην εναρκτήρια εκδήλωση, στην οποία μετείχαν η Υπουργός και ο Υφυπουργός του Υπ. Παιδείας κ.κ. Νίκη Κεραμέως και Άγγελος Συρίγος με τον αντίστοιχο Φορέα της Κίνας CEAIE, τον Πρόεδρο Dr. LIU Limin, (CEAIE) με παρουσία των πρέσβεων σε Ελλάδα και Κίνα κ.κ. XIAO Junzheng και Γεώργιο Ηλιόπουλο καθώς και εκπροσώπων της Ανώτατης Εκπαίδευσης των δύο χωρών, έγινε και από κοινού δήλωση σύστασης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ελληνο-Κινεζική συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σε δήλωσή του ο Πρύτανης, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, υπογράμμισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας με το Fujian University of Technology, ενισχύει την εξωστρέφεια και τη διεθνή προβολή του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και της χώρας γενικότερα, σε επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο.