Εντοπίστηκε ναυάγιο με φορτίο αμφορέων που δίνει νέα στοιχεία για τους ναυτικούς δρόμους και το εμπόριο στη Μεσόγειο κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο η υποβρύχια έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Κόλπο του Παλαικάστρου Σητείας στην Κρήτη, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος ερευνών.
Κατά τη διερεύνηση της παράκτιας ζώνης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη βυθισμένης αρχαίας ακτογραμμής με κτιριακά κατάλοιπα δύο τουλάχιστον περιόδων. Στο μέσον και τα νότια του κόλπου του Κουρεμένου εντοπίστηκαν ποικίλες κτιριακές δομές και μεγάλα όστρακα πίθων συσσωματωμένα στα πετρώματα του βυθού, τα οποία αποδίδονται στον μινωικό χρονολογικό ορίζοντα.
Στα βόρεια του κόλπου επανεντοπίστηκε βυθισμένος λιμενοβραχίονας ρωμαϊκών χρόνων, γνωστός ήδη από το δεκαετία του 1980 με αφορμή την κατασκευή του λιμενικού καταφυγίου. Σε άμεση γειτνίαση εντοπίστηκε έκταση στην οποία σώζονται τοίχοι και αποσυντεθειμένο οικοδομικό υλικό αντίστοιχων ρωμαϊκών κτιρίων. Ανάλογη είναι και η εικόνα που παρατηρείται στα βόρεια του κόλπου της Χιόνας, όπου όμοιοι πεσμένοι τοίχοι, δάπεδα και θεμέλια δείχνουν και σε αυτό το σημείο ρωμαϊκή εγκατάσταση.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι επίσης ο εντοπισμός ναυαγίου με φορτίο αμφορέων του 2ου αι. μ.Χ., προερχόμενου πιθανότατα από την Ιβηρική χερσόνησο. Το φορτίο σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη συζήτηση για το αρχαίο εμπόριο και τους αντίστοιχους ναυτικούς δρόμους που διασχίζουν την Μεσόγειο και περιλαμβάνουν την Κρήτη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Η τεκμηρίωση των παραπάνω περιλάμβανε αρχαιολογική φωτογραφική και κινηματογραφική τεκμηρίωση και τρισδιάστατες απεικονίσεις των δομών και του ναυαγίου, καθώς και εναέριες λήψεις κατά μήκος των ακτών για τη συσχέτιση των ευρημάτων γεωγραφικά (GIS) και αρχαιολογικά.
Στην ερευνητική ομάδα έλαβαν μέρος οι: Θεοτόκης Θεοδούλου – Δρ αρχαιολόγος, Γεώργιος Τσιμπούκης – Δρ. αρχαιολόγος, και Γιάννης Κτιστάκης – σχεδιαστής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς και οι εθελοντές Αλέξανδρος Τούρτας – Δρ αρχαιολόγος, Πέτρος Βακόνδιος – τεχνικός βυθού και Νικόλαος Ψαράκης – δύτης / χειριστής του σκάφους υποστήριξης. Με την ομάδα συνεργάστηκε στενά ο καθηγητής Carl Knappett του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο κάλυψε και τη δαπάνη της έρευνας.
Leave A Comment