«Δρομολογούμε την αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, καθώς τα αρχαία ερείπια αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το φυσικό περιβάλλον του νησιού».

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου πραγματοποίησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος του International Foundation for Greece (IFG) Ασπασία Λεβέντη, συνοδευόμενες από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Σκοπός της αυτοψίας ήταν να συζητηθούν επί τόπου οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση και την  υλοποίηση του σχεδίου «Δήλος: Ανοιχτό Μουσείο», όπως έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με την συνεργασία και την υποστήριξη του IFG, το οποίο από το 2014 είχε εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέου μουσείου στη Δήλο. Στην αυτοψία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, «Δρομολογούμε την αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, καθώς τα αρχαία ερείπια αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Αλλά και τα κινητά μνημεία και το πού και το πώς θα εκτίθενται, θα συντηρούνται, θα αποθηκεύονται, αποτελούν μέρος αυτής της ολότητας. Οι όποιες σύγχρονες κατασκευές είναι απαραίτητες πρέπει να αφομοιώνονται στον χώρο και να σχεδιαστούν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».

Τα τελευταία χρόνια, το ΥΠΠΟΑ δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων εφαρμόζει στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου ένα σχέδιο διαχείρισης, που περιλαμβάνει τη συντήρηση και αναβάθμιση όλων των σύγχρονων υποδομών (μουσείο, αποθήκες, δίκτυα, οικίες προσωπικού, εγκαταστάσεις κοινού), τη συντήρηση των αρχαίων καταλοίπων και την αναστήλωση μνημείων, με στόχο την αναβάθμιση της συνολικής εικόνας του αρχαιολογικού χώρου.

Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟΑ, από τον Δήμο Μυκόνου, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, από ιδιωτικές χορηγίες, όπως η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου με χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, και από συνέργειες με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Share it!