Περιλαμβάνονται επεμβάσεις στους χώρους μεταξύ των Μικρών και των Μεγάλων Προπυλαίων, στην περιοχή του Τελεστηρίου, στο Πεισιστράτιο Τείχος, καθώς και στην περιοχή δυτικά της Βόρειας Πύλης.

Προχωρούν τα έργα στην Ελευσίνα

Share it!

Το σύνθετο έργο ανάδειξης του χώρου, περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, με τη δημιουργία νέων σύγχρονων εκδοτηρίων, την απομάκρυνση των αποθηκών και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων. Έργο, το οποίο συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον κονδύλι από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. ευρώ.

Το έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών με εργασίες προστασίας και συντήρησης συγκεκριμένων μνημείων, με τακτοποίηση των εκατοντάδων διασπάρτων μελών -προκειμένου ο χώρος να καταστεί ευανάγνωστος για τους επισκέπτες- με την αποκατάσταση των υφισταμένων διαδρομών και την δημιουργία περιπάτου για ΑμεΑ, σήμανση με νέες ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και την επανέκθεση του υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Περιλαμβάνονται επεμβάσεις στους χώρους μεταξύ των Μικρών και των Μεγάλων Προπυλαίων, στην περιοχή του Τελεστηρίου, στο Πεισιστράτιο Τείχος, καθώς και στην περιοχή δυτικά της Βόρειας Πύλης. Παράλληλα, προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης στο κωδωνοστάσιο και στον τοιχογραφικό διάκοσμο του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου (Μεσοσπορίτισσα). Για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του έργου, απαιτείται η αύξηση της χρηματοδότησης, με το ποσό των 650.000 ευρώ,  για την στερέωση των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά αρχιτεκτονικών μελών και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας

Στην τελική της φάση βρίσκεται η εξαγορά του ακινήτου του παλαιού Ελαιουργείου ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο ακίνητο με συνολικό εμβαδόν 11.799 τ.μ. θα χωροθετηθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, αίτημα δεκαετιών για την πόλη της Ελευσίνας.

Στην αυτοψία μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφεριάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Δυτικής Αττικής Χριστίνα Μερκούρη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Αττικής.