Σε 235 κιβώτια έχουν αρχειοθετηθεί περίπου 4000 φιάλες κρασιών και ποτών, με ετικέτες ιδιαίτερης αξίας -καλλιτεχνικής και ιστορικής-, ακόμη και σπάνια κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία δεν εισάγονταν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα

Share it!

Ένας ακόμη θησαυρός αποκαλύπτεται καθώς προχωρά το έργο της ανάδειξης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου. Ανάμεσα στα χιλιάδες αντικείμενα, που συντηρούνται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, συγκαταλέγεται ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων κρασιών και αλκοολούχων ποτών, σε φιάλες που θεωρούνται σήμερα ιστορικά τεκμήρια.

Το έργο της συντήρησης της κάβας του Τατοϊου βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ και αναμένεται να αποκαλύψει ακόμη περισσότερους ιστορικούς και οινολογικούς θησαυρούς. Ήδη, σε 235 κιβώτια έχουν αρχειοθετηθεί περίπου 4000 φιάλες κρασιών και ποτών, με ετικέτες ιδιαίτερης αξίας -καλλιτεχνικής και ιστορικής-, ακόμη και σπάνια κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία δεν εισάγονταν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι κάποια από τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση των φιαλών.

Μεταξύ των σπάνιων κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, περιλαμβάνονται φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Καθήκοντα ειδικού συμβούλου για την εκτίμηση της κάβας του Τατοϊου, έχει αναλάβει -pro bono- η οινοποιϊα ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας. Υπεύθυνος από την πλευρά της εταιρείας είναι ο Περικλής Μπαλτάς, επικεφαλής του Ιστορικού της Αρχείου. Η εταιρεία έχει αναλάβει να αξιολογήσει τις φιάλες του κτήματος και να τις διαχωρίσει, ανάλογα με τη σπανιότητα και την κατάσταση τους, σε προϊόντα υψηλής αξίας, λόγω σπανιότητας και οινολογικού ενδιαφέροντος ή κατάλληλα για έκθεση.