Τα εγκαίνια της έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της ανεξαρτησίας» ήταν το μείζον γεγονός των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν στην Γενεύη στις 13-15 Οκτωβρίου από τις αρχές της πόλης και το Ίδρυμα Hardt για την μελέτη της κλασικής αρχαιότητας προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια στο πλαίσιο των πολιτιστικών γεγονότων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, παρευρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ως επίσημη προσκεκλημένη του Ελβετικού Κράτους και της Fondation Hardt.

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης, τον παλαιότερη ομογενειακή οργάνωση της Ελβετίας, η Υπουργός παρέστη στην επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια», στην αίθουσα του ιστορικού Palais de l’Athénée.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Γενεύη και Ελλάδα. Μια φιλία στην υπηρεσία της ανεξαρτησίας», η οποία διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Hardt σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης, ήταν το μείζον γεγονός των εορταστικών εκδηλώσεων. Μια έκθεση με σημαντικά εκθέματα από τις Συλλογές του Μουσείου της Γενεύης και άλλων ελβετικών μουσείων και ιδρυμάτων, που συμπληρώνονται με αντικείμενα προερχόμενα από την Ελλάδα, από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Φιλελληνισμού, το Μουσείο Καποδίστρια, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, για πρώτη φορά εξετέθη η Συλλογή Αρχαιοτήτων της Άννας και του Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, προκειμένου να γίνει απολύτως σαφής η σχέση του φιλελληνικού κινήματος με την Ελλάδα μήτρα της κλασικής αρχαιότητος.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Isabelle Chassot, τo μέλος του Conseil d’État της Δημοκρατίας και του Καντονίου της Γενεύης Thierry Apothèloz, ο Διοικητικός Σύμβουλος της Γενεύης και Δήμαρχος της Πόλης Sami Kanaan, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt και πρώην Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Paschal Couchepin, o διευθυντής του Ιδρύματος Hardt καθηγητής Pierre Ducrey, και ο Μητροπολίτης Ελβετίας Μάξιμος.

Ανάλογης θεματικής και με έμφαση στο φαινόμενο του Φιλελληνισμού ήταν και η ημερίδα που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης από το Μουσείο και το Ιδρυμα Hardt, με την συμμετοχή πολλών και διακεκριμένων ομιλητών, και την οποία προλόγισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Γενεύη η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί. Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον Μητροπολίτη Μάξιμο, εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμπλουτισμού του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης και τεκμηρίωσης των εκθεμάτων.

Share it!