Ο Ναός της Επισκοπής είναι χτισμένος επί αρχαίου ναόσχημου κτηρίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιερό του Απόλλωνα Πυθίου. Όμως, κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), το οποίο μετετράπη σε χριστιανική εκκλησία.

Share it!

Αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, στο οποίο υλοποιείται από το 2020 το έργο της κτηριολογικής επισκευής, αναβάθμισης και επανέκθεσης της Συλλογής του, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως δήλωσε η Υπουργός, «στόχος μας είναι το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού να επαναλειτουργήσει το 2022 εμπλουτισμένο με τα σημαντικότερα εκθέματα των τελευταίων δεκαετιών».

Λίνα Μενδώνη, Δημήτρης Αθανασούλης στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε επίσης το Κάστρο του Σκάρου, στην Καλντέρα της Σαντορίνης, έναν από τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς της Σαντορίνης, στον οποίο βρισκόταν καστροπολιτεία με 200 σπίτια, καλντερίμια και εκκλησίες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εκτελεί εργασίες προστασίας και τεκμηρίωσης του μνημείου, στο πλαίσιο προγράμματος με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Καλντέρας.

Το Κάστρο Σκάρου στα Φηρά

Στη Σίκινο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε το έργο, που υλοποιεί από το 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο Ναό της Επισκοπής και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Ο Ναός της Επισκοπής (17ος αι.) είναι χτισμένος επί αρχαίου ναόσχημου κτηρίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιερό του Απόλλωνα Πυθίου. Όμως, κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), το οποίο μετετράπη σε χριστιανική εκκλησία. Το μνημείο, αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα κτηρίων της αρχαιότητας που σώζονται σε καλή κατάσταση, διατηρώντας τις μεταγενέστερες προσθήκες.

Ο Ναός της Επισκοπής στη Σίκινο

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε και τη Θηρασιά, όπου για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εργασίες καθαρισμού και ανάδειξης, στις θέσεις Παλαιόκαστρο και Προφήτης Ηλίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε επίσης την έκθεση “Θηραϊκές τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου” στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά. Στην έκθεση παρουσιάζονται 28 τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι, σπουδαία δείγματα του Πολιτισμού της Θήρας. Για την οργάνωση της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όλες οι αναγκαίες εργασίες για την επισκευή του κτιρίου, καθώς και οι εργασίες αναδιοργάνωσης του Μουσείου για την βελτίωση της λειτουργίας του.