Ένα μεγάλο έργο υποδομής που υπήρξε ευκαιρία και αφορμή για τη διενέργεια μεγάλης έκτασης αρχαιολογικών ερευνών και στις 13 Περιφερειακές Ενότητες που διασχίζει o αγωγός στην πορεία του επί ελληνικού εδάφους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την έκδοση του δίγλωσσου τόμου «Αγωγός Ιστορίας και μνήμης – A pipeline traversing Greek History», που προετοιμάστηκε από το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Transadriatic Pipeline AG, για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από σύντομα κείμενα που συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό.

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ένα μεγάλο έργο υποδομής που από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, υπήρξε ευκαιρία και αφορμή για τη διενέργεια μεγάλης έκτασης αρχαιολογικών ερευνών και στις 13 Περιφερειακές Ενότητες που διασχίζει o αγωγός στην πορεία του επί ελληνικού εδάφους.

Συνολικά εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν συνολικά περισσότερες από 400 αρχαιολογικές θέσεις μεταξύ των ετών 2016 και 2019, συχνά σε περιοχές της υπαίθρου που παρέμεναν σχεδόν ανεξερεύνητες, στις οποίες ήλθε στο φως πλήθος ευρημάτων όλων των χρονολογικών περιόδων, από τους προϊστορικούς μέχρι τους οθωμανικούς και νεώτερους χρόνους.

Ο δίγλωσσος, έντυπος και ηλεκτρονικός τόμος των 295 σελίδων αποτελεί έκδοση της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας Transadriatic Pipeline AG, η οποία προσέφερε και τη σχετική χρηματοδότηση.

Επιπλέον, με βάση το υλικό του τόμου, πραγματοποιήθηκε παραγωγή ολιγόλεπτου βίντεο, στο οποίο παρουσιάζονται συνοπτικά τα σημαντικότερα από τα ευρήματα, και μπορείτε να το δείτε στον σύνδεσμο Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης.

Τόσο η ηλεκτρονική έκδοση του τόμου, όσο και το βίντεο θα είναι διαθέσιμα μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της Transadriatic Pipeline AG.