Ο Μεγάλος Μάγιστρος του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας Fra’ John Dunlap και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασαν, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, τη μόνιμη  έκθεση «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας».

H έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορία του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας. Η προηγούμενη έκθεση στο Παλάτι είχε εγκαινιαστεί τον Οκτώβρη 1993. Δεδομένης της χρήσης υψηλής τεχνολογίας, η καινούρια έκθεση  προκαλεί ήδη το ενδιαφέρον των επισκεπτών και ιδιαίτερα των νέων.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, «η Ρόδος, ένας τόπος όπου πλείστες πολιτιστικές παραδόσεις έχουν εντυπωθεί ανεξίτηλα στα αναρίθμητα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων, υποδέχεται τους σύγχρονους απογόνους των μεσαιωνικών Ιπποτών ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της».

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες διατεταγμένες σε αντίστοιχες αίθουσες.  Στην πρώτη, «Άγιοι Τόποι, 1050-1291», παρουσιάζεται η ιστορία του Τάγματος στη σταυροφορική Παλαιστίνη και την Κύπρο. Τους επισκέπτες υποδέχεται ο ιδρυτής του Τάγματος Γεράρδος μιλώντας από οθόνη, σε φυσικό μέγεθος, ενώ μέσω εποπτικού υλικού και χαρακτηριστικών αντικειμένων αναπτύσσεται το χρονολόγιο της ιστορίας του Τάγματος, κατά τις σταυροφορίες.

Στη δεύτερη ενότητα, «Ιππότες της Ρόδου, 1309-1523»  παρουσιάζεται η ιστορία του Τάγματος στη Ρόδο, μέσα από  ψηφιοποιημένες προσωπογραφίες τριών Μεγάλων Μαγίστρων. Ο καθένας από αυτούς αφηγείται ιστορικά γεγονότα, ενώ προβάλλεται αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Φιλερήμου Παλλαδίου, του Τάγματος.

Στην τρίτη ενότητα, «Ιππότες της Μάλτας, 1530-1798», σε ψηφιακή οθόνη-αναλόγιο προβάλλεται το έγγραφο της παραχώρησης της Μάλτας στο Τάγμα από τον Κάρολο Ε’ της Ισπανίας και εκτίθενται  κειμήλια του Τάγματος της περιόδου 1530-1798, ενώ προβάλλεται η ψηφιακή  εξιστόρηση της ιστορίας του Τάγματος κατά την περίοδο εγκατάστασής τους στη Μάλτα.

Στην τέταρτη ενότητα, «Κυρίαρχο στρατιωτικό νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας» παρουσιάζεται η δράση του Τάγματος σήμερα.

Share This Story, Choose Your Platform!