Share it!

Με την έκθεση «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», που εγκαινιάζεται στις 18 Ιανουαρίου, ολοκληρώνονται οι δράσεις, τις οποίες το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», που αφιέρωσε στη μεγάλη Ελληνίδα, με αφορμή το «Ετος Μελίνας Μερκούρη», για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της. Το 2020, χρονιά που ανακηρύχθηκε «Ετος Μελίνας Μερκούρη» συνέπεσε με την εκδήλωση της πανδημίας, γι αυτό αρκετές από τις εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί, μεταφέρθηκαν το 2021 και το 2022.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Μέσα από ένα πλούσιο υλικό, που σε μεγάλο μέρος του παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η συναρπαστική ζωή, η σπουδαία καριέρα, η θυελλώδης και πολύμορφη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη. Η Μελίνα παραμένει ένας μύθος, καθώς συνδύασε τη λάμψη της καλλιτεχνικής της πορείας με το πάθος του αγώνα. Έναν αγώνα σθεναρό και έντονο απέναντι στη δικτατορία, δυναμικό και συναισθηματικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το «σπίτι» της για πολλά χρόνια, τιμά τη μνήμη της Μελίνας, τη μαγευτική προσωπικότητά της, την προσφορά της στην Ελλάδα και στον Πολιτισμό, τους γεμάτους πάθος αγώνες της. Τη θυμόμαστε και την αγαπάμε πάντα».

Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χάρη στην αμέριστη και σταθερή στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε κάθε εκδήλωση του Ετους Μελίνας Μερκούρη, είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε στον κόσμο της Μελίνας. Έναν κόσμο όπου ο πολιτισμός και η πολιτική δεν υπήρξαν ποτέ αφηρημένες έννοιες, αλλ’ αντίθετα πραγματώθηκαν πάντα ως εγκάρδιες πράξεις που διαπνέονταν από όραμα, δημιουργικότητα, πίστη και αλληλεγγύη.  Στην έκθεση μνημονεύονται, η λαμπρή καριέρα της, ο ανυποχώρητος αντιδικτατορικός αγώνας και η θεσμική προσφορά της Μελίνας στον σύγχρονο πολιτισμό μας, στη συντήρηση και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και, ασφαλώς, στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ενθύμια μιας προσωπικότητας που κέρδισε μια θέση στον συλλογικό μας μύθο εκφράζοντας την με αυθεντικότητα και ανιδιοτέλεια την προσωπική της αλήθεια».

Στην έκθεση του ΥΠΠΟΑ «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» παρουσιάζονται οι διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της Μελίνας μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη διαδρομή.

Παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικόκοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η γενική εποπτεία της έκθεσης είναι της Μανουέλλας Παυλίδου, ενώ η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Δρ Νίκου Καλτσά.

Η έκθεση φιλοξενείται στους Νέους Φούρνους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2022, Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζεται ημερίδα με θέμα τις πρωτοβουλίες και τον ακτιβισμό της Μελίνας Μερκούρη κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Απολογισμός του έτους Μελίνα Μερκούρη του ΥΠΠΟΑ

Τιμώντας τη μνήμη της Μελίνας, στο πλαίσιο του «Έτους Μελίνας Μερκούρη» που ανακήρυξε το ΥΠΠΟΑ, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:

2020

16 Ιανουαρίου

Εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

29 Ιανουαρίου

Ημερίδα με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» και προβολή βίντεο με τίτλο «Μελίνα Μερκούρη-Ο Αγώνας για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

26 Φεβρουαρίου

Έκθεση ενδυμάτων της Μελίνας στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με τίτλο «Η δική μας Μελίνα».

7 Αυγούστου

Τιμητική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

10 Οκτωβρίου

Τιμητική εκδήλωση στη Λυών, παρουσία της Νάνας Μούσχουρη και του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ. Η εκδήλωση μεταφέρθηκε από το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο ακυρώθηκε.

Οκτώβριος

Πραγματοποιείται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, αφιερωμένο στη Μελίνα.

18 Οκτωβρίου

Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Γεννήθηκα Ελληνίδα» από το Cosmote History Channel.

19 Οκτωβρίου

Εκδήλωση με τίτλο «Είμαι Ελληνίδα» από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστρία, στη Δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση (ORF).

20 Οκτωβρίου

Παρουσία της ΑΕ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου απονέμεται το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη και προβάλλεται η ταινία «Μελίνα Στοπ-καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», συμπαραγωγή του ΥΠΠΟΑ και του Εθνικού Θεάτρου.

2021

Νοέμβριος

Έκθεση με θέμα τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την αρχαιοκαπηλία, με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.

Εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας

Μία σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Έτους Μελίνα Μερκούρη δυστυχώς ακυρώθηκαν λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Μεταξύ αυτών, φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στην ταινία «Τοπκαπί» στην Καβάλα, συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με τραγούδια που έχουν ταυτιστεί με τη Μελίνα, εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και αφιέρωμα στο Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα.