Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής του αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και στην ενδυνάμωση της εμπειρίας τους, προχωρεί στη δημιουργία νέας πύλης εισόδου-εξόδου του Κεραμεικού, επί της οδού Αγίων Ασωμάτων, έναντι της οδού Διπύλου.

Στη θέση των ημιερειπωμένων κτηρίων, που έχουν απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργείται το πολυλειτουργικό συγκρότημα, στο οποίο συνενώνονται λειτουργίες εξυπηρέτησης του κοινού που, ως σήμερα, απουσίαζαν από τον Κεραμεικό: Αναψυκτήριο-café, αυτόνομο πωλητήριο, ειδικός χώρος για διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις, νέοι χώροι υγιεινής. Το κτήριο, εμβαδού 240 τ.μ., είναι σχεδιασμένο για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες.

Η έως σήμερα κυκλική πορεία της επίσκεψης, με την είσοδο και την έξοδο επί του πεζοδρόμου της Ερμού, δεν θα είναι πλέον μονόδρομος. Ένας νέος πόλος ενδιαφέροντος δημιουργείται στο ανατολικό όριο του αρχαιολογικού χώρου, εκεί όπου αναπτύσσεται το –άγνωστο στους πολλούς– νεκροταφείο της Ρωμαϊκής περιόδου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έτυχε της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ορισμένα από τα σημαντικότερα επιτύμβια μνημεία του Κεραμεικού των ρωμαϊκών χρόνων, όπως η κατάκοσμη σαρκοφάγο της Φιλωτέρας, από πεντελικό μάρμαρο, θα εκτίθενται στο κοινό, στη νέα θέση που διαμορφώνεται.

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα ανεξάρτητης από το ωράριο του αρχαιολογικού χώρου λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού Αγίων Ασωμάτων, με τη μετακίνηση της στάσης των ΚΤΕΛ, η διασύνδεση του Κεραμεικού διά της νέας πύλης, με κοντινά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. το Δημόσιο Σήμα, η Αρχαία Αγορά, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης αναβαθμίζουν τον αστικό ιστό στο συγκεκριμένο σημείο του ιστορικού κέντρου, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο πολιτιστικό τοπόσημο συμβατό και αντάξιο με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και της σημασίας του.

Share This Story, Choose Your Platform!