Σε δημοπράτηση του έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Η επέκταση του κτηρίου, εμβαδού 2.000 τ.μ., αναπτύσσεται σε έκταση 8.5 στρεμμάτων που παραχώρησε στο ΥΠΠΟ ο Δήμος της Χίου. Το υφιστάμενο κτήριο -εμβαδού 2.500 τ.μ.- σχεδόν διπλασιάζεται και αποκτά νέους χώρους, που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του και αναβαθμίζουν την παροχή των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η αναβάθμιση των μουσειακών υποδομών της χώρας αποτελεί τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναπτύσσουμε ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων και έργων, ώστε τα δημόσια μουσεία μας να εναρμονιστούν με τα σύγχρονα διεθνή μουσειακά πρότυπα. Μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια λειτουργίας, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, και βραβευμένο με το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κτηριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου –έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη– αναβαθμίζεται δομικά, λειτουργικά και αισθητικά. Γίνεται προσβάσιμο σε ΑμεΑ και αναβαθμίζεται ενεργειακά. Με την προβλεπόμενη επέκταση, την οποία, επίσης, μελέτησε ο Δημήτρης Αντωνακάκης και η ομάδα του, το κτήριο διπλασιάζει τους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς του χώρους. Οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες αναβαθμίζονται και ακολουθούν διεθνή πρότυπα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Δήμο Χίου και τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρματζη για την παραχώρηση της όμορης έκτασης, καθώς και τον Δημήτρη Ανδριόπουλο για τη δωρεά της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών».

Το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, έργο των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα, προέκυψε μετά από τη διάκριση της μελέτης τους με το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό το 1965. Κύρια χαρακτηριστικά του Μουσείου την εποχή της κατασκευής του ήταν η προσαρμογή στα δεδομένα του εδάφους και του περιβάλλοντος, η δυνατότητα ανεξάρτητων εισόδων στο Μουσείο, στις περιοδικές εκθέσεις και στα εργαστήρια μέσα από ελεγχόμενους υπαίθριους χώρους – εσωτερικές αυλές, η συσχέτιση κλειστών και ανοικτών χώρων στις αίθουσες εκθέσεων του Μουσείου. Στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού υπήρχε η πρόβλεψη για τη δυνατότητα χωροθέτησης της μελλοντικής επέκτασης του Μουσείου, όπου προδιαγράφονταν η θέση, η μορφή και η σχέση αυτής με το κτήριο που κατασκευάστηκε.

Το Μουσείο βρίσκεται εντός του αναοριοθετημένου κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Χίου. Τα Μεζάρια, η περιοχή όπου έχει ανεγερθεί το κτήριο καταλαμβάνονταν από παλαιά μουσουλμανικά νεκροταφεία. Στο βόρειο τμήμα του δυτικού αύλειου χώρου του Μουσείου, όπου προβλέπεται η κατασκευή των προσθηκών, διενεργήθηκε στο παρελθόν ανασκαφική έρευνα σε βάθος 4,5 μ. κατά την οποία αποκαλύφθηκε τμήμα της νεκρόπολης των ελληνιστικών χρόνων.

Share This Story, Choose Your Platform!