ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 100. Η Ιστορία της Εταιρείας 1922 – 2022 στο Μουσείο Μπενάκη /  Πειραιώς 138 (9 Δεκεμβρίου – 27 Φεβρουαρίου 2022)

Share it!

Λίγες είναι οι εταιρείες που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν συνδεθεί με τις μνήμες ενός ολοκλήρου λαού. Και πράγματι η εταιρεία μπισκότων Παπαδοπούλου έχει καταφέρει να είναι συνδεδεμένη με τις αναμνήσεις των Ελλήνων. Κλείνοντας φέτος 100 χρόνια λειτουργίας, τα μπισκότα Παπαδοπούλου, τα μπισκότα της παιδικής μας ηλικίας, συνεχίζουν να είναι το γλυκό που δίνουμε με τη σειρά μας σε παιδιά και εγγόνια.

Διαφημιστική αφίσα σχεδιασμένη από τον Όθωνα Περβολαράκη, 1925-30

Η επιτυχία αυτή οφείλεται ασφαλώς στην οργανωμένη και συνεπή λειτουργία της Εταιρείας Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. που παρουσιάζεται στην έκθεση ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 100. Η Ιστορία της Εταιρείας 1922 – 2022 στο Μουσείο Μπενάκη /  Πειραιώς 138 (9 Δεκεμβρίου – 27 Φεβρουαρίου 2022). Διορθωμένη θεματικά η έκθεση καλύπτει όλες τις πτυχές της πετυχημένης λειτουργίας της Εταιρείας, τη διαφήμιση, την παραγωγή, τις καινοτομίες, τις επιχειρηματικές κινήσεις και βέβαια την ιστορία της επιχείρησης.

Ποιοτικός έλεγχος μπισκότων Μιράντα στο εργοστάσιο της Αθήνας, 1965

Καρδία της έκθεσης είναι η ενότητα «Ταξείδι Μελέτης» στην οποία με ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο αναδεικνύεται η αλληλογραφία των αδελφών Νίκου και Ευάγγελου Παπαδόπουλου που έστησαν την επιχείρηση μπισκότων. Η οικογένεια Παπαδοπούλου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία της.

Ενδεικτική της σύγχρονης λειτουργίας της είναι η τήρηση ενός πλούσιου και οργανωμένου αρχείου που περιλαμβάνει τεκμήρια της ιστορίας της εταιρείας και αποτέλεσε τη βασική πηγή των εκθεμάτων. Μέσα από αυτά αναδεικνύεται η διαδρομή όχι μόνο μιας επιχείρησης αλλά η ιστορία της χώρας, η πρόοδος και οι δυστυχίες, η προκοπή και η δυσχέρειες.

“Και το όνομα αυτού ΠΤΙ – ΜΠΕΡ”

Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν συνοδευτική εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις ενώ έχει κυκλοφορήσει η συνοδευτική έκδοση Και το όνομα αυού ΠΤΙ –ΜΠΕΡ με υλικό από το Αρχείο της Εταιρείας.