NAKAYAMA Yasunori. Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. NAKAYAMA Yasunori

Share it!

Κυρίες και Κύριοι

“Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Αυτοκράτορας Naruhito της Ιαπωνίας έγινε 61 ετών. Η A.M. ανήλθε στο θρόνο την 1η Μαΐου 2019 και φέτος διανύουμε το τρίτο έτος της εποχής Reiwa.

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα Γενέθλια της Α. Μ. του Αυτοκράτορα, το σύμβολο της χώρας μας, με μια μεγάλη δεξίωση που παραθέτει η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, όπου συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης, πρέσβεις ξένων χωρών, στελέχη ιαπωνικών οργανισμών και σωματείων στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών της Ελλάδα. Ωστόσο αυτή τη χρονιά, καθώς η επιδημία της νέας λοίμωξης του κορωνοϊού συνεχίζεται, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην ακύρωση της εορταστικής δεξίωσης.

Ανέλαβα τα καθήκοντά μου στα τέλη Νοεμβρίου του 2020 και παρέδωσα τα διαπιστευτήριά μου στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Είναι μεγάλη μου τιμή να υπηρετώ ως Πρέσβης της Ιαπωνίας, μιας χώρας με μακρά ιστορία και ένδοξη παράδοση, στην Ελλάδα, τη γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού, της Δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις, με πρωτοφανείς επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, καθώς υποχρεωνόμαστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση και περιορισμό των μετακινήσεων. Υπό τις συνθήκες αυτές, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιαπωνία, με την πολύτιμη συνεργασία των πολιτών, προσπάθησαν εγκαίρως να αξιολογήσουν την κατάσταση με ακρίβεια και να λάβουν άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νόσου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η εξάπλωση και να καταφέρουν να διατηρήσουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον χαμηλότερο αριθμό μολυσμένων ατόμων όσο και θανάτων. Οι προοπτικές για το μέλλον εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ωστόσο οι ελεύθερες μετακινήσεις και οι ανταλλαγές αναμένονται να επανέλθουν όταν προχωρήσει ο εμβολιασμός σε κάθε χώρα.

Οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά οικοδομήσει στενούς δεσμούς στο χώρο της ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ σήμερα καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα νέων συνεργασιών στους τομείς της τεχνολογίας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της διαχείριση καταστροφών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον στον οικονομικό τομέα, η ελληνική κυβέρνηση έχει υψηλές προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ιαπωνία καθώς και για ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Προσωπικά δε, θα καταβάλω ενεργές προσπάθειες ώστε να αποκομισθούν αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες.

Μεγάλες ευκαιρίες για διμερείς ανταλλαγές θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται και τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο 2021 έχουν προγραμματιστεί οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, καθώς η ιερή φλόγα έχει ήδη ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια, το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη διάσωση Ελλήνων προσφύγων από το ιαπωνικό εμπορικό πλοίο Tokei Maru κατά τη διάρκεια της πυρπόλησης της Σμύρνης, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται στην Αθήνα η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2022», η μεγαλύτερη έκθεση ναυτιλιακής βιομηχανίας στον κόσμο, με τη συμμετοχή πολλών ιαπωνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Παράλληλα, η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη Διεθνή Έκθεση Osaka/Kansai 2025, δηλώνοντας συμμετοχή πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Ως Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περιόδου, θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση των διμερών σχέσεων και θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την κατανόηση και τη συνεχή στήριξή σας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας.

Εύχομαι από καρδιάς να τελειώσει η πανδημία και να επανέλθουν οι ειρηνικές μέρες σύντομα. Μέχρι τότε, σας παρακαλώ να συνεχίσετε να προσέχετε τον εαυτό σας.”

NAKAYAMA Yasunori

Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

Πρεσβεία Ιαπωνίας