«δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν»: Έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Share it!

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) άνοιξε ξανά, μετά από τρία χρόνια, για το κοινό τις πόρτες του κτιρίου Α της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, με τα εγκαίνια της έκθεσης «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαΐου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της πρόεδρου του ΟΠΑΝΔΑ Αννας Ροκοφύλλου.

«δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» / “look OVER THERE, a settlement on Keros, 4,500 years ago”

Πρόκειται για την εμβληματική έκθεση στην οποία το κοινό  μπορεί να θαυμάσει τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.100 π.Χ.).

Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

«δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» / “look OVER THERE, a settlement on Keros, 4,500 years ago”

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχαιολόγος-μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Στέφανος Κεραμίδας, υπό τον γενικό συντονισμό του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη και με συνεπιμελήτρια την Μαργαρίτα Δρίλλια, αρχαιολόγο και υπεύθυνη επικοινωνίας στην Easydot, εταιρεία που υλοποίησε την μουσειογραφική μελέτη, ενώ το συντονισμό εκ μέρους του ΟΠΑΝΔΑ η έφορος της Πινακοθήκης Κάλλη Πετροχείλου.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 31 Αυγούστου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου): Γερμανικού & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή. Πληροφορίες: 210 5202420, opanda.gr

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.