Την προσπάθεια για τη θεμελίωση ενός ευρύτερου κοινού οράματος, μιας Ευρωπαϊκής πραγματικότητας στα Βαλκάνια, όπως το προσδιόρισε με σαφήνεια, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στην καταληκτική ομιλία του στη Σύνοδο του Δικτύου Β40, σηματοδοτεί η ανάληψη της Προεδρίας από την Αθήνα.

Κατά τη διήμερη Σύνοδο των Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Ιανουαρίου περισσότεροι από 70 δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί από μεγάλες και μικρότερες πόλεις των Βαλκανίων συμφώνησαν ότι η συνεργασία, η συμμετοχικότητα και η κοινή δράση στην αναζήτηση λύσεων σε κοινά προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών των Βαλκανίων.

«Αυτές τις τελευταίες 48 ώρες, όλες κι όλοι μαζί, ενισχύσαμε τα θεμέλια του ευρύτερου μας οράματος. Της διαβαλκανικής συνεργασίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής περιφερειακής ανάπτυξης. Και όλοι μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι. Για ένα αύριο καλύτερο, συγκροτημένο, συλλογικό, ένα αύριο για όλες και όλους», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη της Προεδρίας, η Αθήνα στοχεύει να επιδιώξει ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα. Βασικό μας μέλημα αποτελεί η ενεργός συνεργασία των μελών γύρω από τομείς-κλειδιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων μας. Με προορατικό ορίζοντα, με συμμετοχή αλλά κυρίως με συμμετοχικότητα. Με δράσεις προσιτές για όλους και με ανοιχτές συμπεριληπτικές διαδικασίες. Γιατί οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Να είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα στην περιοχή».

Οι έξι άξονες της Προεδρίας

1)    Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

2)    Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού

3)    Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών

4)    Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη

5)    Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας

6)    Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην εν εξελίξει διαδικασία ένταξης χωρών των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι από το 2003 και τη Σύνοδο της Ε.Ε στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα υπάρχει μία ιστορική εκκρεμότητα.

«Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε να περιμένουμε άλλο. Και ότι οι Δήμοι οφείλουν να το πάρουν πάνω τους, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, να στείλουμε τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα. Όλοι μαζί γιατί η συνοχή, η ανάπτυξη κι η ανθεκτικότητα των Βαλκανίων εξαρτάται άμεσα από τη δική μας δράση και τη θέση μας στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά πρέπει να τη δώσουμε ενωμένα, συντονισμένα και σταθερά. Η Ευρώπη μάς χωράει όλους και μάς έχει όλους ανάγκη», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε τι είναι επί της ουσίας το Δίκτυο και ποια είναι η κινητήρια δύναμή του: «Είμαστε δίκτυο πόλεων, δίκτυο ανθρώπων. Αν βρούμε τους τρόπους να το εμπλουτίσουμε με την αστείρευτη ενέργεια και τον δυναμισμό των πολιτών μας θα πετύχουμε πολλαπλά».

Εξειδικεύοντας τις επιδιώξεις του Β40, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση των δίκαιων και συμπεριληπτικών κοινωνιών και στην ενίσχυση της ανεκτικότητας με το βλέμμα στραμμένο στους ευάλωτους.

«Όπως μοιραζόμαστε τη βαλκανική μας γη, θα μοιραστούμε γνώση, τεχνολογία, βέλτιστες πρακτικές, αλλά και λύσεις για να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών μας. Στη διαχείριση της οικονομικής αβεβαιότητας και των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην ενίσχυση της ασφάλειας των πόλεων μας, στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, στην προστασία των επόμενων γενεών, στην ανάπτυξη. […] Προσωπικά, δεσμεύομαι τους επόμενους μήνες και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μου να επισκεφθώ κάθε Δήμο-μέλος, τουλάχιστον σε κάθε χώρο για να συνεργαστούμε και να συνδιοργανώσουμε ωραίες εκδηλώσεις, να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες. Ζούμε στην εποχή των Δικτύων».

Ο κ. Μπακογιάννης αποχαιρέτισε τους συμμετέχοντες, καλώντας τους να θυμούνται πάντα πως «η Αθήνα είναι το δεύτερο σπίτι τους».

Share This Story, Choose Your Platform!