Το «ταξίδι» του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου στις γειτονιές της Πάτρας ξεκινά για 6η συνεχή χρονιά στις  9.30 το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουνίου στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με την προβολή της ταινίας «Λουνάνα, Ένα Γιακ μες την τάξη – Lunana: a yak in the class room», σε σκηνοθεσία Πάου Τσόινινγκ Ντόρχι.

Η ταινία αφού πέρασε από σαράντα κύματα για να γίνει δεκτή από την επιτροπή, το 2022 «χτύπησε την πόρτα» των Όσκαρ, καθώς προτάθηκε για να βραβευθεί ως καλύτερη ξενόγλωσση και έφτασε μέχρι την 5η θέση.

Ο Ντόρχι μέσα από τον φακό του αφηγείται την ιστορία ενός νέου που είναι δάσκαλος στο Μπουτάν, αλλά αμελεί τις υποχρεώσεις του, καθώς το όνειρό του είναι να γίνει τραγουδιστής στην Αυστραλία, αναζητώντας την ευτυχία βάσει των δυτικών προτύπων ευτυχίας.

Η Υπουργός Παιδείας τού δίνει δυσμενή μετάθεση στο ακριτικό χωριό της Λουνάνα. Ένα χωριό στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων, αποκομμένο, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

Εκεί, ο ήρωας μας, ο Ugyen θα γνωρίσει από κοντά τις παραδοσιακές αξίες του Μπουτάν, μιας χώρας βουδιστικής.

Πρωταγωνιστούν: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung, Pema Zam

Παραγωγή: Pawo Choyning Dorji, Jia Honglin, Stephanie Lai, Shaokun Xiang

Φωτογραφία: Jigme Tenzing Μοντάζ: Hsiao-Yun Ku Σκηνικά: Chungdra Gyeltshen, Pema Wangyel

Η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου πραγματοποιείται φέτος σε συνεργασία με το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους και παιδιά. Μέσα από τη συνεργασία ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου της Πάτρας φιλοδοξεί να φέρει κοντά στον καλό και βραβευμένο κινηματογράφο τα παιδιά και τους νέους της περιοχής. Οι ταινίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και είναι ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμά περιλαμβάνει και ταινίες αποκλειστικά για μεγαλύτερες ηλικίες Οι περισσότερες ταινίες, αν όχι όλες, έχουν διακριθεί.

*Η είσοδος σε όλες τις προβολές και φέτος θα είναι δωρεάν. Η ταινία θα προβληθεί και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στην «Ιχθυόσκαλα» (Νότιο Πάρκο).

https://www.imdb.com/title/tt10189300/

https://www.youtube.com/watch?v=xbeVZtegdPΠη

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: https://www.skaipatras.gr/