Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη άνοιξε το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου στην «Αγορά Αργύρη», την παρουσίαση του απολογισμού έργου που πραγματοποίησε ο φορέας τα τελευταία χρόνια. Πριν οι εργαζόμενοι παρουσιάσουν αναλυτικά τη δουλειά τους η κ. Γεροπαναγιώτη σε σύντομη ομιλία της ανέφερε τα εξής:

«Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, καλείται να διατελέσει ένα έργο, που αφορά έναν ευαίσθητο και με ιδιαιτερότητες τομέα. Ο χώρος του πολιτισμού είναι από πολλές απόψεις πολύπλευρος και σύνθετος. Η δύναμη και η κίνησή του στηρίζεται στους καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων και τους εργαζόμενους στο χώρο. Έναν κλάδο μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων ή μικρών επαγγελματιών, που παρ’ όλη τη συνεισφορά του στην παιδεία και ανάπτυξη του τόπου μας, μαστίζεται από την ανεργία ή την περιστασιακή απασχόληση. Η εμπορευματοποίηση της τέχνης, έχει επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στους καλλιτέχνες, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τεράστια οικονομικά προβλήματα στη διαβίωσή τους και με δυσκολίες να παρουσιάσουν το έργο τους. Οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης της τέχνης αντανακλώνται και στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το κοινό για να έρθει σε επαφή με τις τέχνες, τον πολιτισμό, όπως για παράδειγμα τα ακριβά εισιτήρια σε ιδιωτικές γκαλερί, μουσεία, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές και άλλους χώρους, η έλλειψη υποδομών που θα προάγουν με επάρκεια και χωρίς φραγμούς, την πολύπλευρη καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στις περισσότερες εκδηλώσεις μας, η είσοδος είναι ελεύθερη και στις υπόλοιπες εφαρμόζουμε την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου.

Στο Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός΄΄ Δήμου Πατρέων ανήκουν δομές πολιτισμού και καλλιτεχνικών σχημάτων. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο Πατρών ΄΄Μίκης Θεοδωράκης΄΄, το Εικαστικό Εργαστήρι, η Δημοτική Μουσική, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΄΄Θανάσης Τσιπινάκης΄΄, το Χορευτικό Τμήμα. Επίσης ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει την ευθύνη διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, καθώς και το σύνολο των Εορταστικών – Επετειακών εκδηλώσεων.

Στο σύνολο των πολιτιστικών δομών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσπαθούμε να αναπτύξουμε, το ενδιαφέρον για την αληθινή τέχνη, το βιβλίο, το χορό, το θέατρο… παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα, αυτή να φτάνει στους νέους ανθρώπους. Να βγαίνει έξω από το πλαίσιο μιας αίθουσας και να παρουσιάζεται στις γειτονιές της πόλης. Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι δομές και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, έκαναν σπουδαία δουλειά, στηρίζοντας συνανθρώπους μας, που βιώνουν με σκληρό τρόπο τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται χρόνια τώρα, με ένταση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Το Θέατρο Σκιών και θεατρικές παραστάσεις, ταξίδεψαν στις πυρόπληκτες περιοχές στη Βόρεια Εύβοια και Ηλεία. Συναυλίες αλληλεγγύης, με συγκέντρωση αναγκαίων υλικών για τις κοινωνικές δομές του Δήμου και του Λαϊκού Φροντιστηρίου. Δημιουργήθηκε Βιβλιοθήκη στο Ξενώνα Αστέγων. Καλλιτεχνικά σχήματα στηρίζουν τις κατασκηνώνεις του Δήμου.

Για μας σημασία έχει η τέχνη να προβληματίζει, να αφυπνίζει, να είναι χρήσιμη κοινωνικά.

Ο λόγος λοιπόν στους ίδιους του εργαζόμενους του Οργανισμού, οι οποίοι επιτελούν σπουδαίο έργο, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και υποστελέχωσης. που θα ήθελα και δημόσια να τους συγχαρώ».

Την παρουσίαση έκλεισε μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης θεοδωράκης» .

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός προχώρησε στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού προσβάσιμο για όλους στο οποίο περιλαμβάνονται οι δράσεις των δομών του. Το υλικό είναι διαθέσιμο στο link: https://www.youtube.com/watch?v=KVvweDG4rM4&t=11s

Share This Story, Choose Your Platform!