Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Ιωάννης Δαρδαμανέλης, ο Πρόεδρος του ΙΑΠΕ κ. Ανανίας Τσιραμπίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Άκης Δαγκαζιάν και η Επίτιμη Πρόεδρος του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαμασκαΐν κα Ντιρουί Γαλιλαία Καλφαγιάν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης αφιερωμένων στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή σας προσκαλούν στις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Στις 8 Μαΐου 2023 στις 19:00, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, (Τσιμισκή με Αντωνίου Καμάρα 1) εκδήλωση με θέμα: «Έλληνες και Αρμένιοι της Ανατολής οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο».
    Ομιλητές είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, με τίτλο ομιλίας: «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Κύπρο» και ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ. Άκης Δαγκαζιάν, με τίτλο ομιλίας: «Αρμένιοι Πρόσφυγες στην Κύπρο»
  • Στις 9 Μαΐου 2023 στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Αργυρουπόλεως και Μεταμορφώσεως 7-9), παρουσίαση του θεατρικού έργου «ΦΩΤΕΙΝΗ» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου. Το έργο ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα Σόλο για τρεις σε θεατρικό αναλόγιο. Σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου–Καρσερά, και σκηνογραφία Θέλμας Κασουλίδου. Τους ρόλους ερμηνεύουν Μήδεια Χάννα, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ραφαέλλα Καβάζη. Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Καλογήρου επί σκηνής με δικές του συνθέσεις και σε στίχους της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου ερμηνεύει ελληνικά και αρμένικα τραγούδια της Ιωνίας.

Το έργο που διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του 1950 την εποχή της ύστερης Αγγλοκρατίας και του Αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ακολουθεί τη ζωή μιας Σμυρνιάς, που κατέφυγε το 1922 πρόσφυγας στη Λάρνακα μαζί με την κόρη της. Αφού κατάφερε να ορθοποδήσει βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται ύστερα από τη γνωριμία της εγγονής της με έναν νεαρό Αρμένιο. Μια σχέση που θα ξυπνήσει κρυμμένα τραυματικά μυστικά και σφαλισμένες μνήμες από τη ζωή στην πατρίδα και την τραγωδία της προσφυγιάς.

Ένα από τα λιγότερο γνωστά θέματα της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι η υποδοχή και η περίθαλψη των Ελλήνων και Αρμενίων Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο το Σεπτέμβρη του 1922 και εξής. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Βρετανικής Διοίκησης της Κύπρου, έως το Δεκέμβριο του 1922 έφτασαν στην Κύπρο, προερχόμενοι από τη Μικρά Ασία, περίπου 2.400 πρόσφυγες (200 Βρετανοί, 500 Αρμένιοι, 800 Μικρασιάτες κυπριακής καταγωγής και άλλοι 900 Έλληνες Μικρασιάτες υπήκοοι). Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων το δέχθηκε η Λάρνακα. Στην οποία υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κύπρο προέρχονταν κυρίως από περιοχές της Νότιας Μικράς Ασίας (Ικόνιο, Μερσίνα, Αλλάγια, Κυλίνδρια, Αντιόχεια, Αττάλεια, Σελεύκεια, Ανεμούριο κ.ά), καθώς και από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Γεωγραφικά, φαίνεται πως οι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε όλο το νησί, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο, παραθαλάσσια όσο και στην ενδοχώρα.

Με την παραπάνω εκδήλωση το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, επιδιώκει να καλύψει πληρέστερα τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής αναδεικνύοντας μία ακόμη, για πολλούς, άγνωστη, πτυχή της.

Είσοδος ελεύθερη

Κρατήσεις: 2310434917 κα Μαρία Καζαντζίδου κος Γιώργος Μαυρουδής

Share This Story, Choose Your Platform!