Μήλος. Ένα πανέμορφο νησί στην καρδιά του Αιγαίου.

Δήμος Μήλου

Διεύθυνση: Πλάκα, Μήλος, 84800
Τηλ.: +30 22873 60105
Εmail:[email protected]

milos.gr

Share it!

Δήμαρχος Μήλου

Δήμαρχος

Μανώλης Μικέλης

Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Τεχ. Μηχανικών στο ΤΕΙ Πειραιά και τα τελευταία 27 χρόνια εργάζεται στη ΔΕΗ.

Δήμος Μήλου

Η Μήλος είναι ένα νησί που πλέον αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Οι υποδομές, τα υψηλού επιπέδου καταλύματα σε συνδυασμό με τα αξιοθέατα, τις φυσικές ομορφιές και τις υπέροχες παραλίες έχουν συμβάλει στη σταθερή άνοδο του τουριστικού ρεύματος.

Ωστόσο, ο τουρισμός δεν είναι η μοναδική «βιομηχανία» του νησιού. Το ηφαιστειογενές υπέδαφος του νησιού είναι πλούσιο σε ορυκτά και ακόμα και λειτουργούν δεκάδες ορυχεία διάσπαρτα σε όλο το νησί.

Ήδη από τα παλαιολιθικά χρόνια η Μήλος ήταν γνωστή για τον οψιδιανό, ένα υπερπολύτιμο πέτρωμα που παράγεται από την ψύξη της λάβας και τόσο περιζήτητο ώστε ίχνη του αν ανακαλύπτονται σε ανασκαφές σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Οι νησιώτες ήταν ικανότατοι όχι μόνο στην εξόρυξη του οψιδιανού αλλά και στην επεξεργασία του, κατασκευάζοντας όπλα, λεπτεπίλεπτα έργα τέχνης ακόμα και εργαλεία κατάλληλα για χειρουργικές επεμβάσεις.  Η μεταλλευτική ιστορία του νησιού παρουσιάζεται στο Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα.

Παρόλα αυτή η Μήλος είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο όχι για τα ορυκτά της αλλά βέβαια για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και διάσημα αγάλματα σε όλο τον κόσμο. Η «Αφροδίτη της Μήλου» ανακαλύφθηκε το 1820, μόλις λίγους μήνες πριν την κήρυξη της Επανάστασης από έναν αγρότη. Γρήγορα κυκλοφόρησε η είδηση της ανακάλυψης και αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να την αποκτήσουν. Τελικά, το άγαλμα κατέληξε σε γαλλικό πλοίο και μεταφέρθηκε στο Παρίσι ως δώρο του πρέσβη της Γαλλίας στην Πύλη προς τον Βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ. Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και είναι ένα από τα πιο αγαπητά και πολύτιμα εκθέματά του.

Η πλούσια αρχαία ιστορία της Μήλου αναδεικνύεται μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην Πλάκα. Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο του 1870, έργο του αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ.  Ανάμεσα στα πλούσια εκθέματα ξεχωρίζουν το προϊστορικό ειδώλιο της  Κυράς της Φυλακωπής και το αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.

Ανάμεσα στον οικισμό Τρυπητή και Κλήμα βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου. Μετά από έργα αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης που ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια το Θέατρο φιλοξενεί και πάλι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Μήλου είναι οι κατακόμβες. Πρόκειται για  κοινοτικό νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε τους πρωτοχριστιανικούς αιώνες. Αρχικά οι κατακόμβες χρησιμοποιήθηκαν ως τόπος λατρείας των πρώτων χριστιανών. Σήμερα σε όλο το νησί υπάρχου διάσπαρτες πάνω από 140 εκκλησίες και ξωκλήσια σε υπέροχες τοποθεσίες. Στη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Αδάμαντα που χρονολογείται στον 9ο αιώνα, στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου με πλούσια εκκλησιαστική συλλογή.

Το κλίμα των Κυκλάδων ευνοεί την παραγωγή περίφημων αγροτικών και κτηνοτροφικών  προϊόντων. Τυρί, κάπαρη, πελτές, μέλι, βότανα και λαχανικά, συνεχίζουν εδώ και αιώνες να παράγονται στην Μήλο αποτελώντας τον γαστρονομικό θησαυρό του νησιού.

Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία’ προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να εξετάσουν λογοτεχνικά, θεωρητικά και κριτικά κείμενα μέσα από μια ποικιλία πολιτιστικών πλαισίων, αναπτύσσοντας έτσι προηγμένες δεξιότητες κατανόησης ερμηνείας και ανάλυσης. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η ανάλυση της αγγλικής ως παγκόσμιας γλώσσας, με μαθήματα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, Απόκτηση Δεύτερης Γλώσσας (Second Language Acquisition), Διγλωσσία, και Μεθοδολογία της Διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας, επιτρέποντας στους φοιτητές να αναπτύξουν πρακτικές και ακαδημαϊκές τεχνικές για περαιτέρω έρευνα στους τομείς της Λογοτεχνίας και της Γλωσσολογίας.

Μήλος

Εκδηλώσεις

Φεστιβάλ