Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει στο πλαίσιο του 37ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την έκθεση «Σκιές» ως φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής, John Cassavetes. Τέσσερεις νέοι εικαστικοί, ο Αλέξανδρος Βέργης, η Κατερίνα Χριστοπούλου, ο Βασίλης Παφίλης και η Βιργινία Αξιώτη, φωτίζουν με τα έργα τους έναν κόσμο σκιών, τον φιλμικό κόσμο του John Cassavetes, σε επιμέλεια του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, στις 19:30, στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος- Γκίκας της Ελληνοαμερικανική Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2024.

Η ταινία Σκιές (1959) του John Cassavetes, γίνεται αντικείμενο και πεδίο συνάντησης της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο. Με την έκθεση αυτή γεννιέται ένας γόνιμος διάλογος της κινηματογραφικής μαυρόασπρης ατμόσφαιρας του τέλους του 1950 με την ζωντανή, πολύχρωμη εικαστική γλώσσας μίας νέας εποχής, της σημερινής. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης: «Ο Cassavetes, ο ριζοσπάστης, πρωτοπόρος σκηνοθέτης με τη λιτή, αυτοσχεδιαστική, ανθρωποκεντρική φιλμική φόρμα δίνει με την ταινία του την πρώτη ύλη και τις αφορμές για να μετασχηματιστούν οι «Σκιές» του, σε μία ζωγραφική πανδαισία χρωμάτων, μορφών, τεχνικών και ξεχωριστών υλικών. Οι ρευστές μαυρόασπρες εικόνες του φιλμ, οι αυτοσχέδιοι ρυθμοί, η εκφραστική ελευθερία, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις και οι συναισθηματικές εντάσεις μεταφράζονται εδώ από τους τέσσερις  δημιουργούς με ένα εικαστικό λεξιλόγιο γεμάτο χρωματικό παλμό, απρόβλεπτες συναρτήσεις υλικών, ελεύθερους ζωγραφικούς αυτοσχεδιασμούς και ζωντανό, πλαστικό αίσθημα».

Στο πλαίσιο της έκθεσης και λίγο πριν την λήξη της, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 19:00, θα προβληθεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η ταινία του John Cassavetes «Σκιές» με ελεύθερη είσοδο.

Share This Story, Choose Your Platform!