Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Διεύθυνση: Μ. Κακαρά 2 & Αντωνίου 34 100, Χαλκίδα
Τηλ.: +30 2221 022031
www.vivlchalkida.gr

Share it!

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Το 1926 ιδρύεται στη Χαλκίδα ο πρώτος πνευματικός πυρήνας: ο «Σύλλογος Φιλοβίβλων ο Αριστοτέλης», υπό την προεδρία του καθηγητή και αρχιμανδρίτη Κοντεστάνου. Σκοπός του Συλλόγου είναι η ίδρυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και Ευβοϊκών Αρχείων στη Χαλκίδα.

Το 1936 ο τότε Δήμαρχος Χαλκίδας, Σ. Σαραφιανός, ιδρύει την πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Το 1957, με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε Δημόσια. Το 1972 παίρνει την τελική της μορφή: χαρακτηρίζεται ως Κεντρική και εξυπηρετεί όχι μόνο τη Χαλκίδα, αλλά ολόκληρη την Εύβοια.

Σήμερα λειτουργεί ως Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, σε ιδιόκτητο κτίριο και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διαθέτει επίσης 2 κινητές μονάδες (βιβλιοαυτοκίνητα) που εξυπηρετούν α) 220 δανειστικά κέντρα, στην ύπαιθρο Εύβοια και β) όλα τα γυμνάσια και λύκεια του νομού Ευβοίας.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας / Chalkida Central Public Library

Υπάρχουν στη διάθεση των αναγνωστών περί τους 100.000 τόμους, μεταξύ των οποίων 2000-3000 παλαιότυπα και σπάνια βιβλία, καθώς και το πληρέστερο, στην Εύβοια, αρχείο Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Επίσης, η Βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της μια μικρή συλλογή όπλων του 1821, παλαιούς χάρτες και γκραβούρες, μια αξιόλογη συλλογή 200 περίπου ζωγραφικών πινάκων, μεταξύ των οποίων έργα των Βακιρτζή, Πετρίτση, Λαναρά, Καραχάλιου, καθώς και συλλογή πινάκων και χαρακτικών του Ι. Οικονομίδη.

Εκτός του κυρίως έργου της, η Βιβλιοθήκη έχει και άλλες δραστηριότητες. Στα πλαίσια του πολιτιστικού της ρόλου και στην προσπάθειά της να καταγράψει την πολιτισμική κληρονομιά της Εύβοιας, έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων, έχει προβεί σε κοπή μεταλλίων (συλλεκτικές σειρές) για να τιμήσει εξέχουσες μορφές του τόπου, διοργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, πραγματοποιεί προβολές μορφωτικών ταινιών σε μαθητές, και συνεργάζεται με άλλους φορείς για την προαγωγή της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ