«Τοπο-ανθρωπολογίες» και «Photobook boom | Η ελληνική περίπτωση»

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο πλαίσιο της Thessaloniki Photobiennale 2021 συνδιοργανώνει με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει δύο εκθέσεις φωτογραφίας:

Τοπο-ανθρωπολογίες

Βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108 | από 6/10/2021 έως 4/12/2021 
Επιμέλεια έκθεσης από την ομάδα The Provinces: Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Μουζακίτη, Χρήστος Ροντογιάννης, Χρήστος Σωτηρόπουλος

Όραμα του The Provinces είναι να προσφέρει τον χώρο για τον διαρκή αναπροσδιορισμό του όρου “επαρχία”, παρέχοντας τις βάσεις για έναν διάλογο ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια απαλλαγμένο από στερεοτυπικές προκαταλήψεις· επίσης, να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται, ώστε να μιλήσουν μέσω της φωτογραφικής γλώσσας για τη ζωή τους και το φυσικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον.

Οι φωτογραφικές εργασίες που εκτίθενται στην έκθεση αποσκοπούν στο να δώσουν μια όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του εγχειρήματος αυτού. Θεματικό άξονα των εργασιών αποτελεί η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, είτε αυτό είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς δραστηριότητας, είτε το φυσικό τοπίο· το πώς οι άνθρωποι, που καταγράφονται από άλλους ή αυτοπαρατηρούνται φωτογραφίζοντας, παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν τον τόπο γύρω τους, και πώς διαμορφώνονται κατόπιν απ’ αυτόν.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Charles Weber, Ερωφίλη Γαγάνη, Θεοδόσης Γιαννακίδης, Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Πέτρος Κοκκόλης, Βαγγέλης Κουσιώρας, Παναγιώτης Λάμπρου, Κωνσταντία Μαζαράκη, Εύη Μαυρώνη, Ελένη Μουζακίτη, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, Χρήστος Ροντογιάννης, Ορέστης Σεφέρογλου, Ιωάννης Στρατουδάκης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Σώτη Τυρολόγου

Photobook boom | Η ελληνική περίπτωση

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11 |  από 7/10/2021 έως 4/12/2021
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Αλεξάνδρα Σαλίμπα

Η έκρηξη των φωτογραφικών βιβλίων, διεθνώς, συνιστά πλέον πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η ελληνική ανεξάρτητη αυτοεκδοτική σκηνή, που φαίνεται να είναι και η πιο δραστήρια. Όλο και περισσότεροι δημιουργοί αναζητούν συστηματικά καλλιτεχνικές πρακτικές για να δημιουργήσουν φωτογραφικά βιβλία, ιχνηλατώντας παράλληλα και έναν άλλο τρόπο θέασης του φωτογραφικού τους έργου. Η αφηγηματική ακολουθία των εικόνων, η ταυτότητα και οι επιλογές των υλικών, ο σχεδιασμός, οι μέθοδοι βιβλιοδεσίας αλλά και οι τεχνικές εκτύπωσης που επιστρατεύουν οι δημιουργοί των βιβλίων, αποτελούν κομβικά στοιχεία της καλλιτεχνικής διεργασίας τους, δημιουργώντας έτσι μια οργανική σχέση υλικών και περιεχομένου.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ενδεικτική συλλογή από φωτογραφικά βιβλία των τελευταίων τριών χρόνων, σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθεί ισότιμα όλο το φάσμα της εγχώριας φωτογραφικής αυτoεκδοτικής κοινότητας, που αφήνει πια το δικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της φωτογραφίας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Άνια Βουλούδη, Εύα Βουτσάκη, Ανάργυρος Δρόλαπας, Σπύρος Ζερβουδάκης, Χάρης Κακαρούχας, Γιώργος Καραηλίας, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Δημήτρης Μυτάς, Στεφανία Ορφανίδου, Αθανασία Παπαδοπούλου, Στυλιανός Παπαρδέλας, Αντωνία Πετρίτη, Άρτεμις Πυρπύλη, Γιώργος Σαλαμέ, Αλεξέι Σιοζόφ, Δημήτρης Ταΐρης, Άννη Τσεβδομαρία, Σοφία Τολίκα, Πάνος Χαραλαμπίδης, Μαίρη Χαιρετάκη, Γιάννης Χατζηασλάνης

Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο Πρόγραμμα Thessaloniki Photobiennale 2021