Η εκδήλωση περιελάμβανε 3 ομιλίες σχετικά με τον Τύπο, την τυπογραφία, τις ειδήσεις της εποχής, καθώς και τα απομνημονεύματα και τα οικογενειακά αρχεία ανθρώπων που σχετίζονταν με την Επανάσταση.

Την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021 εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία ο δεύτερος κύκλος της σειράς ομιλιών και συζητήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η Τεχνολογία της Ενημέρωσης του 1821: Τύπος, Τυπογραφία, Ειδήσεις

Η κυρία Έλλη Δρούλια, Ιστορικός και Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, στην εισήγησή της ανέφερε ότι  «οι Έλληνες είχαν συνειδητοποιήσει την σημαντικότητα του Τύπου κι έτσι με το ξέσπασμα της Επανάστασης προσπάθησαν να τον αξιοποιήσουν. Ο Επαναστατικός Τύπος ξεδιπλώνει τις προσπάθειες του έθνους για ελευθερία και τα εμπόδια που συνάντησε, τον πόλεμο, τις νίκες, τις καταστροφές και τις εσωτερικές διχόνοιες. Από την άλλη, περιελάμβανε ζητήματα θεσμών και παιδείας, διεθνείς ειδήσεις και διοικητικά διατάγματα. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης λειτούργησαν στον ελλαδικό χώρο έξι τυπογραφεία […]. Η τύχη των τυπογραφείων αυτών προσδιοριζόταν, όμως, από την πορεία του Αγώνα. Ο τυπογραφικός εξοπλισμός ήταν αρχικά ανύπαρκτος και η τεχνογνωσία σπάνιζε. Έτσι, ο εξοπλισμός στάλθηκε από Έλληνες και Φιλέλληνες της Ευρώπης, ενώ η τεχνογνωσία αναζητήθηκε σε χώρους όπου οι Έλληνες την άσκησαν προεπαναστατικά».

Ο Γεώργιος Τερτσέτης και το Απομνημόνευμα

Ο κύριος Bouchard, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντής των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ στον Καναδά, επισήμανε τον  σημαντικότατο ρόλο του Γεωργίου Τερτσέτη στην Ελληνική Επανάσταση: αναφέρθηκε στη μύηση του στη Φιλική Εταιρεία, στο πνευματικό του έργο ως νομικού, ποιητή και δασκάλου, αλλά και τον ρόλο του ως δικαστή στη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα τον Μάιο του 1834 –κατά την οποία ο ίδιος και ο Πολυζωΐδης αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη των αγωνιστών κι έτσι, στις 24 Σεπτεμβρίου 1834 παραπέμφθηκαν σε δίκη -στην οποία αθωώθηκαν.

Τι αποκαλύπτουν τα οικογενειακά αρχεία για τη δράση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης;

Ο κ. Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός και επιστημονικός συνεργάτης στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, στην ομιλία του επιχείρησε να αναδείξει τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν μέσω της μελέτης των αρχείων διαφόρων οικογενειών της Πελοποννήσου πριν την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερα διαφωτιστικές πηγές. Μέσα από αυτά αντλούνται πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης της εποχής, τις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων αλλά και την προετοιμασία της Επανάστασης – οι οποίες πληροφορίες ωστόσο είναι συχνά αντιφατικές, δυσχεραίνοντας το έργο της έρευνας για ανασύνθεση της εικόνας της περιόδου και της κοινωνίας.